Daca doriti o afacere de succes, trebuie sa aveti un plan. Este posibil sa aveti deja unul, insa daca nu este solid si analizat din toate punctele de vedere, succesul s-ar putea datora doar norocului. Chiar daca nu ati scris un plan de afaceri pe hartie, probabil ca aveti cateva idei cu privire la directiile in care ati dori sa duceti afacerea.
Un plan bun, adica o fundatie solida a afacerii, este foarte important, deoarece pe masura ce afacerea creste va trebui sa luati tot felul de decizii, iar acest lucru poate presupune sa va intoarceti la radacini. Stiind aceste lucruri, ce anume ar trebui sa introduceti in planul de afaceri?
Declararea misiunii este partea esentiala a unui plan de afaceri. Textul rebuie sa fie scurt, la obiect si sa aiba in vedere obiective specifice si realizabile. Misiunea nu ar trebui sa arate asa: ”vom avea profit de doua sute de mii de euro pe an”. Acesta este un vis. Este in regula sa visati, dar trebuie sa aveti pasii care sa va duca intr-acolo si, mai ales, sarcinile de realizat. In doar cateva propozitii, explicati ce vinde mica afacere, unde si cum veti obtine vanzari. Fiti specific si eliminati optiunile nerealizabile. In acest fel va veti concentra asupra oportunitatilor si veti respinge ce nu vi se potriveste!
Dupa ce ati pus bazele declaratiei de misiune, stabiliti obiectivele companiei. Nu formulati obiective care nu se incadreaza si nu respecta misiunea si viziunea de la inceput. Obiectivele trebuie sa fie specifice, sa stabileasca un numar exact de sarcini si timpul in care aveti de gand sa le atingeti.
Daca aveti si obiectivele stabilite, este timpul sa puneti la cale un plan care sa atinga obiectivele respective, planul de actiune. In cazul in care aveti angajati, organizati-i pe departamente si incepeti sa atribuiti sarcini in functie de obiective. Puteti chiar formula un plan ultra-specific, stabilind atat sarcini cat si momentul in care acestea trebuie indeplinite. Lucrul bun la un plan de afaceri este ca, puteti verifica intotdeauna progresul. Mai mult, daca se iveste o oportunitate care nu se regaseste in misiune, obiective si plan, puteti reinnoi planul de afaceri dupa o perioada de proba.
Software pentru cafenea | case de marcat in Bucuresti | casedemarcat.eu
In tot acest demers puteti primi sprijin de specialitate. Echipa Atto Soft va sta la dispozitie cu solutii soft, cu solutii hardware, dar si consultanta profesionala. Asadar, indiferent ca doriti un software pentru cafenea, restaurant sau magazin ori ca aveti nevoie de case de marcat in Bucuresti sau Galati, Atto Soft va poate ajuta in mod practic. Accesati casedemarcat.eu pentru a afla mai multe detalii!