Rolul apei in viata copilului
Apa este un element vital al vietii. Fara apa, oamenii nu pot supravietui. Din fericire, acest element primordial este prezent in laptele de mama sau in formula de lapte care reprezinta hrana bebelusilor in primele luni de viata. De aceea, apa nu trebuie introdusa in alimentatia copilului mic decat la o anumita varsta, insa nu este o greseala daca parintii incep si mai devreme. O data cu cresterea in varsta si in greutate, copilul trebuie sa bea apa in mod regulat in timpul zilei.
Cand este recomandata introducerea apei in alimentatia bebelusului?
Pana la varsta de 6 luni, bebelusului ii este suficient laptele mamei, dar si laptele praf, acestea continand cantitatea necesara de apa de care are nevoie. Incepand cu varsta de 6 luni, bebelusul poate primi si apa, o va accepta si se va imprieteni cu ea pe toata viata.
In afara de varsta la care este recomandata introducerea apei in alimentatia bebelusilor, parintii trebuie sa stie si ce cantitate de apa le este necesara bebelusilor zilnic. In functie de varsta si de greutate, bebelusii au nevoie pana la 3 luni de 150 ml per kilogram corp, pana la varsta de 9 luni de 125 ml per kilogram corp, pana la varsta de 1 an de 110 ml per kilogram corp, iar intre 1 si 3 ani, bebelusul are nevoie de 100 ml per kilogram corp.
In cazul in care temperaturile sunt foarte ridicate, parintii trebuie sa suplimenteze necesarul de apa cu 30 ml/kilogram corp pentru fiecare grad ce depaseste valoarea de 30 de grade Celsius. Daca bebe are probleme cu digestia sau are febra, cantitatea de apa trebuie marita.
Ce rol are apa in organismul bebelusului
Apa are un rol foarte important in organismul copilului. In primul rand, apa va dizolva vitaminele pentru a le facilita trecerea spre celule, va proteja organele interne si va lubrifia tractul digestiv, va elimina toxinele din organism prin urina, va mentine o temperatura constanta in organism si va mentine constant volumul de sange.
Este foarte important ca bebelusul si copilul sa primeasca o cantitate suficienta de apa, pentru a preveni deshidratarea.