O dietă echilibrată presupune consumul de alimente din cinci grupe, astfel încât să se îndeplinească toate nevoile nutriţionale ale unei persoane. A ţine o dietă echilibrată îi ajută pe oameni să-şi menţină sănătatea şi să reducă riscul apariţiei bolilor. În mod constant apar tot felul de orientări dietetice care evoluează cu progresele ştiinţifice, astfel încât poate fi dificil pentru oameni să rămână la curent cu recomandările actuale şi să ştie exact ce să mănânce.
O dietă echilibrată este cea care îndeplineşte toate nevoile nutriţionale ale unei persoane. Oamenii au nevoie de o anumită cantitate de calorii şi nutrienţi pentru a rămâne sănătoşi cât mai mult timp, aşa că ar trebui să evite pe cât posibil consumul de mâncare necorespunzătoare sau alimente fără valoare nutritivă.
O dietă sănătoasă şi echilibrată include alimente din aceste cinci grupuri:
-
legume
-
fructe
-
cereale
-
proteine
-
lactate
Grupul de legume include:
-
legumele cu frunze verzi
-
legume roşii sau portocalii
-
fasolea şi mazărea (leguminoase)
-
alte legume, cum ar fi vinetele sau dovlecelul
Pentru a obţine suficiente substanţe nutritive şi pentru a nu avea o dietă plictisitoare, oamenii ar trebui să aleagă o varietate de legume pe care să le combine în funcţie de preferinţe. Unii preferă legumele crude, în timp ce alţii adoră să le mănânce bine gătite. Cu toate acestea, este important de reţinut că gătitul legumelor elimină o parte din valoarea lor nutritivă. De asemenea, unele metode, cum ar fi prăjitul, pot adăuga grăsimi nesănătoase într-un preparat.
O dietă echilibrată cuprinde şi multe fructe. În locul consumului sucului din fructe, experţii în nutriţie recomandă fructele întregi. Sucul conţine mai puţine substanţe nutritive, iar în urma procesului de fabricaţie se adaugă adesea calorii goale de nutrienţi ca urmare a adaosului de zahăr. Oamenii ar trebui să opteze pentru fructe proaspete sau congelate, precum şi fructe conservate în apă în loc de sirop.
Produsele lactate sunt o sursă vitală de calciu, însă se recomandă consumul de produse cu un conţinut scăzut de grăsimi:
-
ricotta sau caşcaval
-
lapte degresat
-
iaurt
-
lapte de soia
Persoanele care sunt intolerante la lactoză pot opta pentru produse cu conţinut scăzut de lactoză sau chiar fără lactoză. În plus, se pot alege ca sursă de calciu diverse produse pe bază de soia.