Al treilea trimestru al sarcinii dureaza de la saptamana 27 pana la nastere, care este, de obicei, in jurul saptamanii 40. In acest trimestru, micutul in curs de dezvoltare va creste mai rapid, asa ca poate sa inceapa sa loveasca destul de des si de puternic in burtica. Majoritatea organelor si sistemelor corporale s-au format pana acum, dar vor continua sa creasca si sa se maturizeze in timpul celui de-al treilea trimestru.
Pe masura ce bebele isi transforma cartilajul osos in lunile 7 si 8, el va primi tot calciul de la mama, asa ca aceasta trebuie sa aiba grija sa consume alimente cat mai bogate in vitamine si calciu. Ea trebuie sa aiba o dieta care sa continua proteine animale si vegetale, calciu, fier si fibre. Alimentele bogate in grasimi si carbohidrati nu sunt recomandate. Viitoarele mamici trebuie sa aiba mare grija la produsele alergene. Consumul de alcool si tutunul nu sunt deloc prietenoase cu bebelusul, asa ca, pentru binele lui, mamica trebuie sa se abtina.
In al treilea trimestru, corpul se va schimba si mai mult, datorita cresterii intrauterine active a bebelusului. Burtica va creste semnificativ. Pana la sfarsitul sarcinii, graviduta va putea cantari cu 11 pana la 15 kilograme mai mult. Este foarte important ca greutatea corporala sa fie monitorizata. „Castigarea” a prea multe kilograme poate indica faptul ca dieta este nesanatoasa sau ca exista o problema cu sarcina.
Exercitiile fizice sunt extrem de importante, dar numai daca sarcina nu are complicatii si exercitiile sunt recomandate de medic. Femeile gravide pot alege activitati precum: mers pe jos, inot, exercitii zilnice care implica intindere sau alergare usoara. Activitatea fizica excesiva este interzisa, mai ales daca aceasta implica ridicarea greutatilor, miscari bruste sau riscuri de vatamare.
Simtirea loviturilor micutului in burtica devine din ce in ce mai puternica, in fiecare zi. Pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, copilul va creste destul de mult, umpland aproape intreaga cavitate uterina. Daca bebelusul nu se misca deloc timp de 12 ore, este recomandata o vizita la medic. Contractiile uterine devin tot mai frecvente atunci cand se apropie perioada de nastere.
Specialistii le recomanda viitoarelor mamici sa manance bine, sa faca exercitii fizice in mod regulat si, foarte important, sa se odihneasca mult.