Modalitatea de administrare a insulinei este destul de cunoscuta in zilele noastre, mai ales de catre persoanele care sufera de diabet zaharat. Cu toate acestea sunt inca multi indivizi care nu sunt inca la curent cu absolut nici o informatie despre acest tip de boala, iar in randurile urmatoare ii vom ajuta prin intermediul prezentarii a diverselor tipuri de insulina utilizate in tratamentul diabetului.
Este foarte important sa se aiba in vedere ca insulina poate fi administrata in organism doar cu ajutorul unei seringi, a unui dispozitiv care se aseamana cu un stilou ori cu o pompa special destinata administrarii cu insulina. Acizii din stomac descompun perfect insulina datorita faptului ca aceasta se gaseste doar sub forma lichida.
In cazul in care este cazul sa se faca un tratament pentru diabet, este foarte important sa se cunoasca tipurile de insulina ce pot fi administrate in organism, dupa cum urmeaza:
Insulina cu actiune rapida – Acest tip de insulina are avantajul de a deveni activa in maxim 15 minute de la administrarea ei in organism, performanta maxima instalandu-se la aproximativ o ora de la administrare, iar timpul de eficienta continuand chiar si pana la 4 ore.
Insulina cu actiune scurta – Timpul de actionare a acestui tip de insulina este de aproximativ jumatate de ora de la administrarea ei, maximul de performanta putand fi atins la cam 2 – 3 ore de la instalare, iar timpul de eficienta continuand chiar si pana la 6 ore.
Insulina cu actiune intermediara – Tipul acesta de insulina actioneaza asupra organismului la aproximativ 4 ore de la administrarea ei in sange, atingand apogeul de eficienta asupra corpului intr-un interval aproximativ de 4 – 12 ore de la administrare, avand avantajul de a ramane activa in sangele individului chiar si pana la 18 ore, de la caz la caz.
Insulina cu actiune prelungita sau cu actiune lenta – Acest tip de insulina poate fi activa in organismul persoanei careia ii este administrata pana la 24 de ore, avand dezavantajul de a ajunge mai greu in sange de la momentul in care este administrata pacientului.