Racitura de pui este o reteta usor de preparat, sanatoasa si cu un gust deosbit. Piftia este un preparat foarte popular in intreaga lume, cu precadere in Europa de Est. Aspicul, piftia, racitura, sub diversele ei forme, se prepara in tari precum Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, dar si in alte tari. Poate fi pregatita cu carne de pui, porc, curcan sau cu legume, este usor asimilabila, plina de nutrienti esentiali si are un rol important in sanatatea consumatorilor, la fel ca si supa de oase, ajutand la refacerea pielii, a tendoanelor si a articulatiilor.
Ingrediente pentru racitura de pui
- Pentru racitura de pui sunt necesare urmatoarele ingrediente: un cocos de tara sau un pui de cumparat de aproximativ 1,5 – 2 kilograme, doua cepe albe, cateva frunze de dafin, o capatana-doua de usturoi, telina, patrunjel, 3-4 morcovi si doua plicuri de gelatina.
Cum se prepara racitura de pui
- Racitura de pui este un preparat care nu necesita mult efort la preparare, ci, mai degraba, mult timp. Se spala carnea de pui, se portioneaza si se pune la fiert. Daca este un cocos de tara, nu este necesar ca gospodinele sa arunce apa rezultata din fierbere. Pentru puii de cumparat, prima apa trebuie aruncata pentru ca piftia sa iasa clara si lipsita de impuritati.
- Dupa ce apa este aruncata sau carnea este spumuita, se adauga legumele – cepele curatate, dar intregi, morcovii curatati, dar intregi, telina taiata bucati mari si foile de dafin si se lasa la fiert la foc mic suficient incat carnea sa fie atat de bine fiarta, incat sa cada de pe os. Se separa supa de carne, iar in supa se pune gelatina cat timp este calda inca, pentru dizolvare. Gelatina isi va pierde proprietatile in apa fierbinte.
- Daca mai este necesar, se adauga sare, iar cand supa este doar calduta, se pune si usturoiul pisat sau tocat foarte, foarte marunt (ori dat pe razatoarea mica). Carnea se scoate (sau se lasa) de pe os si se pune in cateva farfurii adanci de ciorba, alaturi de legume. Se toarna supa prin sita deasupra carnii si se lasa la racit peste noapte.