Ca orice afectiune dentara, parodontita este o inflamatie a tesuturilor care inconjoara si sustine dintii, numita parodontiu. Aceste tesuturi includ gingia, fibrele de sustinere, numite desmodont si osul in care sunt ancorati dintii. Parodontita este o boala de origine bacteriana, care apare cel mai des atunci cand mecanismele imunitare sunt slabite. Parodontita incepe de obicei cu inflamatia gingiei (gingivita) care se raspandeste treptat catre tesutul osos, formand buzunare infectate intre gingie si dinte. Daca este lasata netratata, parodontita poate duce la distrugerea oaselor si la slabirea sau chiar pierderea dintilor.
Statistici ingrijoratoare despre aceasta afectiune dentara
Exista mai multe forme de parodontita, iar clasificarea lor a fost indelung dezbatuta. Specialistii vorbesc in mod preferential despre „boli parodontale”, care grupeaza toate afectiunile. Cea mai recenta clasificare insa distinge gingivita (o forma mai superficiala) de parodontita care ajunge la os. De regula, se disting urmatoarele:
-
parodontita cronica, care are o rata de progresie lenta pana la moderata.
-
parodontita agresiva, care poate fi localizata sau generalizata.
Parodontita poate aparea, de asemenea, alaturi de boli precum diabetul, cancerul sau infectia cu HIV / SIDA, de exemplu.
Un alt mod de a clasifica parodontita este bazat pe varsta de debut. Astfel, se pot distinge: parodontita adulta, care este de departe cea mai frecventa sau parodontita precoce care apare in perioada copilariei sau in adolescenta.
Conform surselor, se estimeaza ca bolile parodontale afecteaza, in diferite grade, 20 pana la 50% dintre adulti in majoritatea tarilor lumii. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza, pe baza a 80 de studii realizate in peste 30 de tari, ca 10-15% dintre adulti sufera de parodontita severa la nivel mondial.
Un alt studiu recent realizat in Statele Unite confirma faptul ca aproape jumătate dintre adulti au parodontita usoara, moderata sau severa, iar prevalenta si severitatea bolii cresc odata cu varsta. Acelasi studiu subliniaza ca aproximativ 65% dintre persoanele cu varsta peste 65 de ani au parodontita moderata sau severa.
Parodontita agresiva, care afecteaza mai mult tinerii, este mai putin frecventa. Se estimeaza ca afecteaza 0,1 pana la 0,2% din populatie in Europa si intre 5- 10% din nord-americanii de origine hispanica sau africana.