Osteoartrita este cea mai frecventa boala a articulatiilor. Primele simptome apar, de obicei, in jurul varstei de 40-50 de ani, iar mai mult de jumatate dintre oameni le prezinta in grade diferite dupa varsta de 50 de ani.
Prezenta durerii articulare si absenta semnelor inflamatorii locale (cum ar fi inrosirea sau caldura, de exemplu) sugereaza prezenta osteoartritei. Radiografia va confirma aceasta suspiciune.
Simptome
Boala este adesea asimptomatica la inceput, uneori chiar intr-un stadiu avansat. Afecteaza in principal mainile, genunchii (osteoartrita genunchiului), soldurile (coxartroza) si coloana vertebrala. Durerea osteoartritei este adesea influentata de presiunea barometrica, a carei variatie precede modificarile vremii. In general, vremea umeda si rece inrautateste durerea, in timp ce vremea calda si uscata o calmeaza.
Mobilitatea articulatiilor afectate este limitata si dureroasa la sfarsitul miscarii. Articulatiile pot fi umflate si din cauza excesului de lichid sinovial. In stadiul avansat al bolii, articulatiile pot fi sever deformate.
Cauze
Cauzele osteoartritei raman partial misterioase. In prezent este considerat a fi o deteriorare progresiva a articulatiei. Este o boala a tuturor tesuturilor articulare: cartilajul se fisureaza, se sfarama si in cele din urma dispare, partile osoase ale articulatiei sunt deformate si membrana sinoviala (stratul interior al capsulei articulare) se ingroasa si ataca cartilajul. Astfel, aceasta constituie un cerc vicios care amplifica si mentine fenomenul.
Tratamente fara medicamente
In primul rand, este important sa se cunoasca pe deplin mecanismele implicate in osteoartrita, precum si factorii predispozanti specifici fiecarui pacient. De exemplu, pierderea in greutate de 10% poate reduce cu mai mult de 15% dizabilitatea unei persoane obeze cu artroza a genunchiului.
Fizioterapia ofera adesea alinare, dar numai temporar.
Osteoartrita este de obicei imbunatatita prin aplicarea caldurii locale (baie, unguent de incalzire). Cuburile de gheata sau pachetul de gheata invelit intr-o carpa groasa este de preferat aplicat timp de 10 minute pana la 3 ori pe zi, cand articulatia este inflamata (caldura, roseata, umflare). Practica regulata de exercitii de flexibilitate si intarire musculara, completeaza suportul fizic.
Tratamente medicamentoase
Medicamentele antiinflamatoare locale, sub forma de gel, crema, s-au dovedit a fi eficiente. Medicamentele sistemice includ analgezice, si / sau medicamente antiinflamatoare. Acestea din urma sunt mai eficiente, dar pot provoca mai multe reactii adverse, in special atunci cand sunt luate mai mult de cateva zile.