Proiectarea unei gradini de legume este mai mult despre felul in care acestea se dezvolta impreuna si nu despre aspectul estetic al acestora. Unele legume vor excreta substante care pot inhiba cresterea altor plante. Legumele inalte le pot umbri pe cele de dimensiuni mai reduse. De asemenea, legumele din aceeasi familie vor atrage aceiasi daunatori si trebuie sa fie mutate in fiecare an.
Vestea buna este ca majoritatea legumelor au cerinte de crestere similare, asa ca atunci cand oamenii decid sa isi creeze o gradina in curtea casei, se pot ghida dupa aceste sfaturi.
Legumele sunt iubitoare de soare. Majoritatea se vor dezvolta mai frumos cand beneficiaza de 6-8 ore sau mai mult de soare direct. Cele cu frunze verzi se pot descurca cu mai putin soare, iar culturile care prefera vremea rece, precum salata, vor continua sa creasca pe tot parcursul verii, fiind umbrite de plante mai inalte. Dar totusi, este recomandata o locatie plina cu soare pentru ca oamenii sa isi amenajeze o gradina de legume.
Ideal ar fi ca gradina sa fie aproape de o sursa de apa si de bucatarie. Legumele vor avea nevoie de apa in mod regulat. Daca plantele vor fi udate eronat, vor prezenta tot felul de probleme, precum putrezirea sau lipsa fructelor.
Apropierea de bucatarie sau cel putin de o intrare in casa va reaminti proprietarilor sa ude gradina in fiecare zi. In plus, faptul ca legumele sunt vizibile din bucatarie va face la utilizarea acestora in retete sa fie tot mai frecventa.
Solul este cel mai important factor in orice gradina, dar mai ales intr-o gradina de legume. Pentru inceput, solul din gradina va trebui sa fie bogat in materie organica. Se poate adauga in acesta gunoi de grajd primavara si/ sau toamna. Este recomandata testarea solului inainte de plantare – rezultatele testelor vor indica daca trebuie modificat in orice fel sau daca trebuie ajustat pH-ul.
Fiecare activitatea noua necesita instrumente potrivite, iar gradinaritul nu este o exceptie. Acesta poate fi impartit in doua etape: pregatirea gradinii si ingrijirea plantelor. Instrumentele de baza necesare sunt: lopata, furca, mistrie, si poate un cositor.