Importanta artei joaca un rol fundamental in dezvoltarea copilariei. Este o disciplina fundamentala pentru educatia celor mici. Pe de o parte, activitatile artistice stimuleaza invatarea altor discipline precum lectura sau matematica, iar pe de alta parte, promoveaza dezvoltarea perceptiei, abilitatilor motorii si interactiunii sociale.
In plus, faptul de a folosi arta ca mijloc de exprimare pentru copii este foarte benefic, deoarece se poate transforma pentru ei intr-o forma reala de comunicare. Prin diferite tipuri de activitati artistice, ei isi pot dezvalui gandurile, sentimentele si interesele.
De asemenea, poate fi folosita chiar si pentru a trata orice tip de dizabilitate, deoarece ofera multe beneficii. Copiii transmit idei si sentimente prin muzica, dans si expresie corporala. Daca adultii reusesc sa interpreteze acest limbaj, atunci se pot introduce in lumea lor. In plus, psihologii sunt de acord ca a fi implicat in arta este pozitiv la orice varsta.
- Muzica
Muzica a fost introdusa in sistemul de invatamant prescolar, datorita importantei pe care o reprezinta pentru dezvoltarea copilului. Stimuleaza abilitatile intelectuale, auditive, senzoriale, de limbaj si motorii.
Limbajul muzical este universal, iar cei mici care traiesc in contact cu muzica obtin multe avantaje. In special, invata sa convietuiasca mai bine cu alti copii, invata sa se relaxeze si le este stimulata capacitatea auditiva.
- Literatura
Psihoeducatorii specializati in stimularea prematura a lecturii sunt de acord ca cititul este un obicei greu de dobandit la varsta adulta. In general, afectiunea pentru lectura nu poate fi consolidata decat atunci cand a fost dezvoltata in copilarie.
Cartile ofera copiilor o lume minunata de vise si distractie. Citirea la o varsta foarte frageda si oferita intr-un mod distractiv permite copiilor sa inteleaga ca nu este o obligatie, ci un mod de a se distra. In acest fel, le va fi mult mai usor sa incorporeze cartile in repertoriul de jocuri si in activitatile lor din timpul liber.
- Desen si pictura
Desenul si pictura sunt doua activitati artistice care faciliteaza si permit cresterea armonioasa a copilului. Acestea permit in special dezvoltarea abilitatilor motrice fine, scris, citit, creativitate si cresterea increderii in sine.
In plus, aceste discipline sunt o modalitate foarte buna pentru copil de a-si exprima sentimentele, emotiile si senzatiile. De asemenea, contribuie la formarea personalitatii si maturitatii sale psihologice.