Glanda tiroida care nu mai functioneaza asa cum trebuie si nu mai produce suficienti hormoni tiroidieni este caracterizata de o afectiune denumita hipotiroidism. Glanda tiroida produce hormoni care afecteaza mai multe zone din corp, de la inima si creier pana la piele si muschi.
Hipotiroidismul este afectiunea glandei tiroide care nu functioneaza la capacitate maxima. Cauzele acesteia sunt multiple, de la bolile autoimune, pana la radioterapie, interventii chirurgicale la nivelul glandei, probleme la nivelul hipotalamusului sau al glandei pituitare sau tratamente medicamentoase periculoase.
Afectiunea glandei tiroide cu efecte negative asupra calitatii vietii
Hipotiroidismul apare de cele mai multe ori pe fondul tiroidei Hashimoto, dar si a tiroiditei si a infectiilor bacteriene sau virale. Hipotiroidismul congenital inseamna ca glanda tiroida a pacientului nu functioneaza bine inca de la nastere, iar deficitul de iod poate determina incetinirea activitatii glandei tiroide. Se poate vorbi si despre anomalii la nivelul glandei pituitare vinovate pentru instalarea hipotiroidismului, precum tumorile maligne, care determina reducerea hormonului TSH.
Factorii de risc in hipotiroidism sunt sexul feminin, varsta mai mare de 60 de ani, prezenta bolilor autoimune, radioterapie in zona pieptului sau a gatului, operatii precum tiroidectomia, nasterea sau sarcina in ultimele sase luni.
Simptomele hipotiroidismului includ oboseala accentuata, cresterea in greutate, incetinirea batailor inimii, intoleranta la frig, durerile articulare, slabiciunea musculara, colesterolul marit, scaderea libidoului, anemia, problemele de echilibru, deteriorarea parului si a unghiilor, dar si gusa sau umflarea glandei tiroide.
Diagnosticarea hipotiroidismului se face pe baza analizelor de sange, indeosebi a hormonului TSH, dar si pe baza ecografiei glandei tiroide. Complicatiile hipotiroidismului sunt demne de luat in calcul, incluzand afectiunile cardiace, depresia sau nasterea unui copil cu probleme si malformatii, daca boala se manifesta in sarcina.
Medicii pot recomanda administrarea zilnica a hormonilor tiroidieni sintetici, sub forma unui medicament, precum si remedii naturiste, precum turmericul, vitamina D sau probioticele. Pentru a preveni hipotiroidismul pacientul trebuie sa faca sport in mod regulat, sa evite expunerea la stres, sa faca controale medicale periodice si sa se prezinte la medic la primele simptome pe care le are.