Ouale sunt un element foarte versatil in bucatarie, care poate fi folosit pentru a pregati multe feluri de mancare diferite si are, de asemenea, multe proprietati organoleptice, asa ca este esential sa le avem mereu la indemana. Dar cum va puteti da seama daca sunt proaspete si daca pot fi consumate fara probleme de sanatate? Iata patru moduri de a va da seama daca ouale sunt proaspete.
Verificati mai intai data de expirare
Poate parea banal, dar o prima verificare care trebuie facuta este data de expirare, care, conform legii, trebuie sa fie stampilata pe cutia de oua si pe coaja individuala. In general, ouale ar trebui sa aiba o data de expirare naturala de 28 de zile de la momentul in care au fost depuse, dar aceasta nu este neaparat modalitatea stiintifica de a evalua bunatatea produsului care, daca este consumat crud, poate reprezenta un pericol din cauza prezentei bacteriilor. Prin urmare, este esential sa invatam cum sa le recunoastem prospetimea si pe baza unor verificari mai artizanale, dar cu siguranta eficiente.
Exista cateva teste experimentale la care pot fi supuse ouale pentru a intelege daca sunt proaspete sau nu. Acestea sunt metodele clasice ale bunicii pe care, cu putina practica, oricine le poate pune in practica pentru a verifica daca ouale sunt suficient de proaspete pentru a fi consumate chiar si crude, daca sunt deja vechi de cateva zile si pot fi consumate, dar dupa ce au fost gatite, sau daca ar trebui intr-adevar aruncate pentru ca ar putea provoca toxiinfectii alimentare.
Testul apei
Acesta este un test foarte simplu care consta in scufundarea oului intr-un pahar destul de mare umplut in prealabil cu apa si un varf de cutit de sare. Daca oul se scufunda, inseamna ca este proaspat si poate fi consumat in modul in care preferati. Daca, in schimb, ramane la jumatate, poate fi consumat, dar este recomandabil sa fie gatit mai intai pentru a evita problemele. Daca, in cele din urma, oul iese la suprafata, nu exista nicio indoiala: este un aliment care s-a stricat si, prin urmare, este absolut indicat sa il aruncati si sa pregatiti un meniu care sa nu includa oua.
Testul oului
Cel de-al doilea test la care poate fi supus un ou pentru a-i verifica prospetimea este spargerea acestuia in interiorul unei farfurii pentru a verifica consistenta galbenusului si a albusului. Un ou proaspat are o forma extrem de compacta, care ar trebui sa semene cu cea a unei cupole. Daca, pe de alta parte, odata deschis, galbenusul este mai degraba plat, in timp ce albusul incepe sa capete o consistenta apoasa, atunci este mai bine sa fie folosit pentru preparate gatite la temperaturi ridicate. Daca albusul de ou, pe langa faptul ca nu este ferm, are si o patina opaca la suprafata, atunci trebuie aruncat cu siguranta: in acest caz, consumul sau poate reprezenta un risc grav pentru sanatate.