Probabil ca multa lume a auzit deja de aciditatea unui aliment sau a unei solutii. Dar oare se stie ce inseamna exact?
Aciditatea unui element corespunde capacitatii sale de a elibera hidrogen sub forma de ioni H+ la contactul cu un mediu lichid. Cu cat sunt mai multi ioni H+ intr-un mediu, cu atat acesta va fi mai acid, deci vorbim despre acidificare.
Dupa cum probabil se stie, se poate masura aciditatea unei solutii prin pH-ul sau, adica prin potentialul sau de hidrogen, folosind scara pH-ului care este gradata de la 0 la 14. Pe aceasta scala, 7 corespunde unui lichid neutru, nu este nici acid, nici alcalin. Sub 7, ne aflam intr-un mediu acid, iar cu cat ne apropiem mai mult de 0, cu atat este mai acid. Peste 7, cu cat suntem mai aproape de 14, cu atat mediul este mai alcalin.
Patru semne ca vorbim despre un corp prea acid
Printre diferitele semne care se poti simti atunci cand organismul este prea acid, putem cita urmatoarele 4:
-
Primul dintre cele 4 semne ca organismul este prea acid: O oboseala semnificativa datorata scaderii productiei de energie in urma acidificarii organismului, ale carei consecinte pot fi diverse, fie ca este vorba de nivelul fizic, fie ca este vorba de nivelul psihic;
-
Al 2-lea dintre cele 4 semne ca organismul este prea acid: Disconfort digestiv care poate lua diverse forme, cum ar fi tranzitul neregulat, disconfort la nivelul stomacului sau al esofagului;
-
Al 3-lea dintre cele 4 semne ca organismul este prea acid: Disconfort articular, in special in legatura cu utilizarea calciului de catre metabolism pentru a tampona acidificarea organismului, slabind astfel oasele si diferitele structuri ale articulatiilor noastre, precum si a magneziului, care este, de asemenea, considerat alcalin;
-
Al 4-lea dintre cele 4 semne ca organismul este prea acid: Disconfort muscular care poate aparea dupa un efort fizic, dar nu numai, acesta poate aparea atat noaptea, cat si ziua si poate fi cauzat de un exces de acid lactic din cauza lipsei de oxigen in special.
Este posibil sa se masoare nivelul de acidificare a organismului folosind benzi de hartie cu pH imbibate in urina de mai multe ori pe zi, pe o perioada de o saptamana pana la zece zile, pentru a obtine o medie fiabila.
Care sunt alimentele cele mai acide de evitat?
Alimentele care contin anumite minerale, cum ar fi sulful, fosforul, clorul sau azotul, vor favoriza acidificarea organismului si vor da metabolismului mai mult de lucru pentru a regla aceasta aciditate.
Trebuie remarcat faptul ca gustul unui aliment nu defineste aciditatea acestuia. De exemplu, o lamaie are un gust acid, dar poate fi alcalinizanta.
Dintre alimentele acidifiante, putem mentiona in special:
-
proteinele animale, in special carnea rosie si mezelurile;
-
produsele rafinate, cum ar fi cerealele procesate, zaharul, mancarurile gata preparate, biscuitii, care contin multi conservanti si agenti de texturare acidifianti;
-
produsele lactate;
-
excitantii, cum ar fi cafeaua;
-
tutun;
-
alcool;
-
sare.