In general, ceata cerebrala este o combinatie de simptome precum uitarea, lipsa de claritate mentala, confuzie si incapacitatea unei persoane de a se concentra. Ceata cerebrala nu este un concept clinic si este denumita si „ceata mentala”, „estompare a constiintei” si „disfunctie cognitiva” .
Se poate spune ca ceata cerebrala este un efect secundar nedorit al stilului de viata actual accelerat si industrializat. Din pacate, astazi multe dintre alimentele convenabile, dar procesate, pe care oamenii le consuma sunt daunatoare sanatatii – inclusiv creierului.
Un procent ridicat de oameni sufera de deficiente de nutrienti, mananca prea mult zahar, nu dorm suficient si au niveluri ridicate de stres, toate acestea ducand la epuizarea nivelurilor de energie. La randul sau, creierul are nevoie de un flux constant de vitamine si minerale, aminoacizi, acizi grasi esentiali, suficienta odihna si relaxare.
Simptome de ceata cerebrala
-
Energie insuficienta si / sau oboseala (inclusiv sindromul oboselii cronice);
-
Iritabilitate;
-
Incapacitatea de concentrare;
-
Durere de cap;
-
Informatii usor de uitat si dificil de retinut;
-
Motivatie scazuta, sentimente de lipsa de speranta si chiar depresie usoara;
-
Anxietate;
-
Confuzie;
-
Probleme de somn sau insomnie;
-
Ganduri „ratacitoare”.
Cauze
In primul rand, nu este surprinzator faptul ca somnul slab este o conditie prealabila pentru lipsa de energie si ceata cerebrala. Toata lumea are nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pe zi pentru a gandi clar. Copiii si adolescentii au chiar nevoie de mai mult somn.
Daca nu exista probleme de somn, dar totusi persoana sufera de ceata cerebrala si are simptome precum oboseala si motivatie scazuta, exista sanse mari ca problema sa fie in dieta. Se recomanda o dieta sanatoasa si limitarea alimentelor procesate.
Tratamentul pentru ceata cerebrala
Din fericire, ceata cerebrala este considerata o afectiune reversibila. Desigur, la fel ca majoritatea problemelor de sanatate, este nevoie de o schimbare in dieta, activitate fizica, reducerea stresului si un somn imbunatatit. Cateva sfaturi utile in combaterea cetii cerebrale:
– Reducerea aportului de zahar, dar un consum suficient de carbohidrati utili;
– Consum suficient de proteine si grasimi sanatoase;
– Reducerea stresului;
– Somn suficient;
– Exercitii fizice;
– Verificarea nivelului hormonilor si a posibilelor alergii.