O dieta sanatoasa este esentiala pentru nutritie si pentru o sanatate buna. Avand grija la ce consuma, oamenii vor fi protejati impotriva multor boli cronice, precum cele de inima, diabetul si cancerul. Varietatea de alimente si consumul mai putin de sare, zahar si grasimi sunt esentiale pentru o alimentatie sanatoasa.
O dieta corecta cuprinde o combinatie de alimente diferite. Acestea includ: cereale (grau, orz, secara, porumb sau orez), leguminoase (linte si fasole), fructe si legume si alimente din surse animale (carne, peste, oua si lapte). Mai jos, va fi prezentata o lista cu recomandari ale unor specialisti, pentru ca oamenii sa urmeze o dieta sanatoasa.
Pentru bebelusi, o dieta sanatoasa incepe in prima lor zi de viata. Alaptarea favorizeaza cresterea sanatoasa si poate avea beneficii pentru sanatate pe termen lung, precum reducerea riscului de a deveni supraponderal sau obez si de a dezvolta boli grave mai tarziu. Hranirea bebelusilor exclusiv cu lapte matern, de la nastere pana la 6 luni de viata, este foarte importanta pentru o dieta sanatoasa. De asemenea, la fel de important este ca mama sa introduca o varietate de alimente complementare si hranitoare la varsta de 6 luni, in timp ce bebele este alaptat in continuare pana la varsta de 2 ani.
Beneficii pentru a avea o dieta sanatoasa
Consumul de legume si fructe este esential. Sunt surse importante de vitamine, minerale, fibre alimentare, proteine vegetale si antioxidanti. Persoanele cu diete bogate in legume si fructe au un risc semnificativ mai mic de obezitate, boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si anumite tipuri de cancer.
Specialistii recomanda, de asemenea, consumul limitat de grasimi. Ele pot creste riscul de boli de inima si pot produce foarte simplu un accident vascular cerebral. Pentru a evita cresterea in greutate nesanatoasa, consumul de grasime nu trebuie sa depaseasca 30% din consumul total de energie al unei persoane. De asemenea, specialistii le recomanda oamenilor sa limiteze aportul de zahar si sare. Alegerea fructelor proaspete in locul gustarilor dulci ajuta la reducerea consumului de zaharuri. Limitarea cantitatii de sare si a condimentelor bogate in sodiu (sos de soia) sunt alte doua recomandari ale specialistilor pentru o alimentatie sanatoasa.