Stenoza valvei aortice este o ingustare a sectiunii transversale a deschiderii valvei aortice, care perturba ejectia sangelui din ventriculul stang catre aorta, in timpul sistolei.
Scleroza valvei aortice este cea mai frecventa cauza la adulti. Se coreleaza cu complicatiile vasculare in ateroscleroza si cu factorii de risc pentru formare si sunt similare.
La persoanele cu varsta sub 70 de ani, cea mai frecventa cauza este o valva bixupida congenitala. O alta etiologie de inalta frecventa este reumatismul. Alte anomalii congenitale sunt mai putin frecvente – ingustarea supravalvulara (fibromusculara) sau subvalvulara (membrana). Stenoza aortica supravalvulara cu dismorfism facial si hipercalcemie in copilaria timpurie fac parte din sindromul Williams.
Stenoza aortica este adesea insotita de insuficienta valvulara aortica, la persoanele peste 60 de ani defectele valvei aortice fiind combinate cu cele ale valvei mitrale.
Care este tabloul clinic?
Stenoza aortica cronica poate ramane asimptomatica ani de zile. Odata cu deteriorarea functiei ventriculare stangi, apare triada simptomelor clasice ale bolii. Acestea sunt:
- sincope;
- angina (durere in piept);
- simptome si semne de insuficienta cardiaca.
Sincopa (lesinul) apare din cauza incapacitatii de a satisface nevoile energetice in conditii de cerinte crescute, precum activitatea fizica. Sincopa poate aparea si in repaus in legatura cu o incalcare a baroreceptorilor care controleaza tensiunea arteriala sau in legatura cu aritmii. Aritmiile bruste pot provoca, de asemenea, moarte subita cardiaca.
Durerea toracica apare in asociere cu ischemia miocardica din cauza hipertrofiei sau a placilor coronariene aterosclerotice concomitente. Odata cu debutul insuficientei cardiace apar:
- dificultati de respiratie si oboseala la efort fizic;
- edem;
- pielea palida si mucoasele vizibile din cauza aportului redus de sange catre tesuturile periferice in detrimentul organelor vitale;
- se observa un puls cu o frecventa mai mica.
Ce tratament se foloseste?
Pentru stenoza severa este indicat tratamentul chirurgical. Dilatarea valvei cu balon este indicata numai la copii si adolescenti, unde rata restenozei, insuficienta aortica, accidentul vascular cerebral este scazuta. Poate fi utilizat la adulti instabili hemodinamic inainte de protezare sau contraindicatii pentru tratamentul chirurgical.
Tratamentul medicamentos include:
- beta-blocante, care incetinesc frecventa si imbunatatesc irigarea miocardica.
- statinele sunt relevante pentru factorii de risc pentru ateroscleroza.
- diureticele, nitratii si inhibitorii ECA.
Protezele valvulare necesita tratament anticoagulant. In caz de contraindicatii, se folosesc proteze biologice, dar prognosticul cu acestea este mai rau.