Boala cardiovasculara include numeroase probleme, dintre care multe sunt legate de un proces numit ateroscleroza. Ateroscleroza este o afectiune care se dezvolta atunci cand o substanta numita placa se acumuleaza in peretii arterelor. Aceasta acumulare ingusteaza arterele, ingreunand fluxul de sange. Daca se formeaza un cheag de sange, acesta poate bloca fluxul sanguin. Acest lucru poate provoca un atac de cord sau accident vascular cerebral.
- Infarct
Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange catre o parte a inimii este blocat de un cheag de sange. Daca acest cheag intrerupe complet fluxul sanguin, partea din muschiul inimii furnizat de acea artera incepe sa moara.
- Accident vascular cerebral
Un accident vascular cerebral ischemic (cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral) apare atunci cand un vas de sange care alimenteaza creierul este blocat, de obicei de un cheag de sange.
Cand alimentarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta, unele celule ale creierului vor incepe sa moara. Acest lucru poate duce la pierderea functiilor controlate de acea parte a creierului, cum ar fi mersul pe jos sau vorbirea.
Un accident vascular cerebral hemoragic apare atunci cand un vas de sange din creier izbucneste. Aceasta este cauzata cel mai adesea de hipertensiune arteriala necontrolata (hipertensiune arteriala).
Unele efecte ale accidentului vascular cerebral sunt permanente daca prea multe celule ale creierului mor. Aceste celule nu sunt niciodata inlocuite. Vestea buna este ca uneori celulele creierului nu mor in timpul accidentului vascular cerebral iar daunele sunt temporare.
- Insuficienta cardiaca
Insuficienta cardiaca, numita uneori insuficienta cardiaca congestiva, inseamna ca inima nu pompeaza sangele asa cum ar trebui. In schimb, inima functioneaza in continuare, dar nevoia organismului de sange si oxigen nu este satisfacuta. Insuficienta cardiaca se poate agrava daca nu este tratata.
- Aritmie
Aritmia se refera la un ritm cardiac anormal. Exista diferite tipuri de aritmii. Inima poate bate prea incet, prea repede sau neregulat. Bradicardia, sau o frecventa cardiaca prea lenta, apare atunci cand ritmul cardiac este mai mic de 60 de batai pe minut.
Tahicardia, sau o frecventa cardiaca prea rapida, se refera la o frecventa cardiaca mai mare de 100 de batai pe minut. Cu batai neregulate ale inimii, este posibil ca inima sa nu poata pompa suficient sange pentru a satisface nevoile corpului.