Apneea in somn este o afectiune des intalnita ce consta printr-o reducere periodica sau o oprire completa a respiratiei in timpul somnului . Exista doua tipuri principale de apnee in somn – apnee in somn obstructiva si apnee in somn centrala.
Sindromul de apnee in somn este o tulburare a somnului suficient de severa, in care respiratia se intrerupe si se reia, repetitiv, pe parcursul somnului.
Mecanismul de baza este diferit pentru tipurile de apnee in somn. In mod normal, creierul trimite un semnal muschilor respiratori pentru a se extinde si a aduce aer in plamani. In apneea centrala, creierul nu reuseste sa transmita acest semnal, provocand o respiratie perturbata si neregulata.
In apneea obstructiva, creierul trimite semnale adecvate, iar muschii incearca sa se extinda pentru a initia respiratia, cu toate acestea, fluxul de aer in plamani este obturat, provocand o respiratie redusa.
In general, apneea in somn este mai putin frecventa la copii. Devine mai raspandita odata cu inaintarea in varsta si este mai frecventa la barbati decat la femei. Apneea obstructiva de somn este mai frecventa decat apneea centrala a somnului. Apneea in somn poate duce la:
- somn perturbat;
- somnolenta in timpul zilei;
- insomnie.
Daca nu este tratata, apneea in somn poate contribui la alte afectiuni medicale, cum ar fi:
- hipertensiune arteriala;
- insuficienta cardiaca congestiva;
- hipertensiune pulmonara;
- boli de inima;
- accidente vasculare cerebrale.
La copii, aceasta afectiune poate contribui la cresterea hiperactivitatii si la dificultati de concentrare la scoala.
Tratamentul apneei in somn
Medicul poate recomanda doar schimbari ale stilului de viata (exemplu: scaderea in greutate, oprirea fumatului).
In caz de apnee in somn moderata sau severa – se recomanda terapia cu presiune continua in caile respiratorii – cu un aparat care ofera presiune printr-o masca asezata pe nas, presiune care va mentine caile respiratorii deschise in timp ce persoanele dorm.
Aparate bucale – pentru mentinerea deschisa a gurii – acestea sunt dispozitive stomatologice care aduc barbia/mandibula in fata. Chirurgie – in general aceasta se va recomanda daca nu au dat rezultate prímele terapii ale sindromului de apnee in somn.
- chirurgia nasului – rezectie polipi nazali, mucoasa ingrosata, deviatie sept nazal;
-
chirurgie pentru eliminarea amigdalelor marite.