In fiecare an, aproape 500 de persoane dezvolta cancer esofagian (carcinom esofagian). Aceasta afectiune apare in general la o varsta inaintata: 50% dintre pacienti au varste cuprinse intre 50 si 69 de ani la momentul diagnosticarii, 44% au peste 70 de ani.
Cancerul esofagian duce de obicei la tulburari de deglutitie. Dificultatile se simt initial la inghitirea alimentelor solide, apoi in timp lichidele sunt, de asemenea, mai greu de inghitit. Durerea spasmodica la inghitire, eruptie, amaraciune sau raguseala sunt alte simptome.
Gastroscopie si ecografie
Doua examene, in special, sunt importante pentru a se pune un diagnostic. Explorarea esofagului si a stomacului cu ajutorul unui endoscop permite prelevarea de probe de tesut. Examinarea cu ultrasunete a interiorului esofagului poate spune cat de mult a ajuns cancerul la tesutul din jurul sau.
Indepartarea esofagului
Tratamentul principal pentru cancer esofagian este interventia chirurgicala. Aceasta implica de obicei indepartarea majoritatii esofagului si inlocuirea lui cu un segment al colonului sau intinderea stomacului superior. Uneori chimioterapia sau radioterapia inainte de operatie poate reduce considerabil dimensiunea tumorii, astfel incat sansele de succes pot sa creasca semnificativ. Daca acesta din urma nu este sau nu mai este posibil, pacientii pot fi, de asemenea, tratati exclusiv cu chimioterapie sau radioterapie.
Cativa factori cresc riscul de cancer esofagian, cum ar fi fumatul, consumul de alcool si consumul frecvent de alimente foarte calde.
De asemenea, persoanele care sufera de arsuri la stomac (boala de reflux) prezinta un risc crescut de cancer esofagian. Prin urmare, astfel de tulburari trebuie raportate la medic si tratate din timp. Alti factori favorizanti sunt:
- obezitatea;
- consumul insuficient de fructe si legume;
- persoane sub tratament radiologic la nivelul toracelui sau abdomenului superior;
- modificari precanceroase in celulele esofagului.
Complicatiile cancerului esofagian
Pe masura ce cancerul esofagian avanseaza acesta poate provoca complicatii si anume:
- obstructia esofagului – cancerul poate face dificila trecerea alimentelor si lichidelor prin esofag;
- durere in esofag;
-
sangerare in esofag. Cancerul esofagian poate provoca si sangerare. Desi aceasta este de obicei treptata, poate fi brusca si severa uneori.