Spanacul este un aliment foarte sanatos. Este incarcat cu tone de nutrienti intr-un pachet cu un continut scazut de calorii. Beneficiile spanacului sunt multe in ceea ce priveste sanatatea oamenilor. La fel si valoarea sa nutritiva. Este foarte complexa.
Care sunt beneficiile spanacului pentru sanatate si in ce consta valoarea sa nutritiva?
- Posibilele beneficii pentru sanatate ale consumului de spanac includ imbunatatirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet, scaderea riscului de cancer, imbunatatirea sanatatii oaselor si furnizarea de minerale, vitamine, care la randul lor ofera o alta serie de beneficii. Spanacul a fost folosit de diverse culturi de-a lungul istoriei, in special in bucatariile mediteraneene, din Orientul Mijlociu si din sud-estul Asiei. Poate fi incorporat destul de usor in orice dieta, deoarece este ieftin si usor de preparat. Este o leguma versatila si poate fi consumata cruda sau gatita. Spanacul este disponibil proaspat, congelat sau in conserva. Pentru o alimentatie sanatoasa si nutritiva, acesta este unul dintre cele mai recomandate alimente.
- In ceea ce priveste ingrijirea tenului si a parului, spanacul este alimentul ideal. Contine vitamina A, care ajuta la hidratare si vitamina C, care este cruciala pentru intretinerea colagenului, principala componenta a dermei. Deficitul de fier este cauza comuna a caderii parului. Poate fi prevenita printr-un aport adecvat de alimente bogate in fier, cum ar fi, bineinteles, spanacul.
- O cana de spanac crud contine 7 calorii, 0,86 g de proteine, 30 mg de calciu, 0,81 g de fier, 24 mg de magneziu, 167 mg de potasiu si 58 micrograme de folat. Spanacul contine, de asemenea, vitamina K, fibre, fosfor si tiamina. Majoritatea caloriilor din spanac provin din proteine si carbohidrati. Lipsa fierului in dieta poate afecta energia organismului. Spanacul insa este un aliment bogat in fier. Este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de magneziu, care este necesar in mentinerea functiei musculare si nervoase si a tensiunii arteriale. Pe langa acestea, el ajuta ritmul cardiac sa fie regulat si pastreaza sistemul imunitar sanatos.
- Spanacul contine un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care s-a dovedit a scadea nivelul de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne modificarile oxidative, provocate de stres la pacientii cu diabet.