Desi pentru multi, rozmarinul nu este decat un condiment care se pune la friptura sau la diferite preparate pentru a le da o aroma deosebita, aceasta planta ce face parte din familia Lamiaceae are un gust foarte placut, un miros imbietor si are proprietati miraculoase. Este cunoscuta sub denumirea de roua marii, florile avand o culoare albastra si planta crescand in apropierea marii. Rozmarinul este folosit pentru a imbunatai memoria, pentru a imbunatati capacitatea de concentrare si nu numai.
Ceaiul de rozmarin poate fi folosit atat intern cat si extern. Extern are proprietati antireumatice si rubefiante iar intern, proprietatile sunt numeroase si foarte eficiente pentru intreg organismul. Rozmarinul stimuleaza si normalizeaza circulatia cerebrala si periferica, creste tonusul psihic dar si rezistenta la stress. In plus, reduce surmenajul intelectual si pshic dar si starile de ameteala. Este un excelent tonic digestiv, hipocolesterolemiant, diuretic, antispastic, antiseptic, antioxidant si recent si-a dovedit si proprietatile antitumorale.
Ceaiul de rozmarin consumat zilnic imbunatateste digestia, stimuleaza producerea si eliminarea de bila si reduce spasmele la nivelul intestinului. Cei care au un nivel al colesterolului marit in sange pot bea ceai de rozmarin, precum si cei care au o tensiune arteriala oscilanta sau marita. Durerile articulare si osoase sunt ameliorate prin consumul de ceai de rozmarin iar aceasta planta este folosita indeosebi de catre persoanele varstnice care sufera de tulburari de memorie si de circulatie, dar si de catre reumatici, persoanele hipertensive, cei diagnosticati cu ateroscleroza, guta sau colici abdominale.
Se recomanda administrarea a maxim 15 grame de planta pe zi, un supradozaj producand efecte adverse neplacute precum greata, crampe abdominale si nefrite. Rozmarinul este contraindicat pentru a fi preparat si consumat sub forma de ceai in sarcina, alaptare, de catre copiii mici sau cei care sufera de alergii. Intern, rozmarinul poate fi consumat sub forma de pulbere, infuzie sau macerat la rece. Extern, se aplica sub forma de cataplasme care se tin minim 3 ore la locul afectat.